19 decembrie 2009

Parchetul de mari dimensiuni castiga teren


Parchetul de dimensiuni mari se aseamana cu podelele din fostele case taranesti, dar in prezent placile de parchet ofera un plus de finisaj si culori variate. Potrivit producatorilor de parchet, occidentalii au un cult al obiectelor vechi si prefera parchetul din bucati mari care sa sugereze ideea unei case de la sfarsitul secolului XIX.
"In momentul de fata tendinta in tarile dezvoltate din Europa este sa se mearga pe dimensiuni tot mai mari ale placilor de parchet. Desi romanii inca prefera dimensiunile ceva mai mici, cred ca in scurt timp piata locala se va alinia trendului european", afirma Octavian Apostol, director de marketing la Natural Wood Floor.


Totodata, europenii prefera parchetul rustic, tendinta ce nu este inca deosebit de vizibila pe plan intern. Parchetul rustic da impresia de natural prin faptul ca se pastreaza "micile imperfectiuni" ale lemnului. Totodata, orientarea catre parchetul stratificat, care s-a manifestat proeminent in Europa, este o consecinta a faptului ca strainii isi decoreaza mai des casele, spre deosebire de piata romaneasca unde renovarile se fac in medie odata la doi-trei ani. Parchetul stratificat este realizat din doua sau trei straturi de lemn presate si are o grosime de aproximativ 15 milimetri.
Astfel, desi parchetul masiv rezista la mai multe raschetari, avand o durata de viata intre 50 si 80 de ani, nu mai este la fel de cautat. Parchetul din lemn masiv poate ajunge la o grosime de 20 de milimetri si poate fi raschetat de trei-patru ori.
"Parchetul din lemn masiv ofera o izolare termica foarte buna, la aceasta contribuind si grosimea sa mai mare decat in cazul celorlalte variante. De asemenea, tratat corespunzator, lemnul poate fi folosit si in zone cu umiditate mai mare, pentru acoperirea podelelor din baie sau bucatarie", a spus Anca Semen, reprezentant vanzari la Casa Bambus. Astfel, cel putin la apartamente, parchetul stratificat are o prioritate certa.
"Avantajele parchetului stratificat sunt ca este foarte bine uscat, iar dispunerea perpendiculara a straturilor nu-i permit sa lucreze in timp. Dupa ani de folosire, stratul de uzura poate fi slefuit si relacuit", explica Semen.
In cazul vilelor insa, clientii se mai orienteaza inca spre parchetul masiv din stejar sau esente exotice. "Cele mai mari vanzari, aproximativ 70% din total, le avem pe parchetul din stejar", precizeaza Apostol.
La birouri insa cel mai folosit tip de parchet este cel laminat, mai ieftin si mai practic. Si in acest caz clientii se indreapta spre bucatile mai mari de 12 milimetri, in conditiile in care pana acum cel mai cautat era cel de 8 milimetri, potrivit distribuitorului Interdecoratiuni.
Piata de parchet a crescut considerabil in ultimii ani si manifesta o tendinta de crestere in viitor. Sursa: www.zf.ro




Niciun comentariu: